„Potravinárska komora Slovenska, Únia potravinárov Slovenska a Zväz cestovného
ruchu pripravili projekt s názvom Pomôžme si navzájom. Ten obsahuje spoločne
zdieľaný súbor, kde budú môcť potravinárske podniky vpisovať počet chýbajúcich
pracovníkov a na druhej strane prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií dostupných
zamestnancov,“ informuje Stanislav Voskár, predseda Únie potravinárov Slovenska.
Na spustenie systému nedočkavo čakajú aj spracovatelia mlieka, členovia Slovenského
mliekarenského zväzu.
„V mliekarňach sa množia výpadky zamestnancov, ktoré v niektorých prípadoch
presahujú 20 percent. To je kritický moment na prijatie novej pracovnej sily, aby
nedošlo k znižovaniu produkcie a následne nižším dodávkam mliekarenských výrobkov
obchodným reťazcom,“ hovorí Stanislav Voskár, ktorý zastupuje aj spracovateľov mlieka
prostredníctvom Slovenského mliekarenského zväzu.
Prvou mliekarňou, ktorá hľadá 40 zamestnancov so zdravotným preukazom cez projekt
„Pomôžme si navzájom“ je spracovateľ na strednom Slovensku. Aj keď sa systém len
rozbieha, svoju ponuku voľnej pracovnej sily už zverejnili hotely pri Zvolene, Banskej
Bystrici alebo Bratislave. Ponuka obsahuje aj kontaktné údaje, na základe ktorých sa môžu
obe strany dohodnúť.
„Hotely a reštaurácie, ktoré sú po celom Slovensku, môžu výrazne pomôcť
potravinárom. Stačí keď vyplnia tabuľku, v ktorej uvedú koľko zamestnancov majú
k dispozícii so zdravotným preukazom a koľko bez,“ informuje Stanislav Voskár.
Z právneho hľadiska je vzťah zamestnanca a podniku vyriešený cez Dohodu o dočasnom
pridelení zamestnanca.
„Vyslaný pracovník je stále zamestnancom zariadenia cestovného ruchu a výplatu mu
platí jeho zamestnávateľ. Tomu mzdu refunduje potravinár, u ktorého v krízovej
situácii bude pracovať.“ vysvetľuje Stanislav Voskár.
Ten verí, že oslovia nielen zamestnancov cestovného ruchu, ale aj študentov stredných
a vysokých škôl potravinárskeho zamerania.
Všetkým záujemcom o projekt poskytnú podrobné informácie na kontaktných číslach
Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Potravinárskej komory Slovenska,
Únie potravinárov Slovenska alebo všetkých profesných potravinárskych združeniach.
V Bratislave, 20.3.2020
Kontakt:
komunikacia@slovenskemlieko.sk