Lacné hydinové mäso z Ukrajiny totiž nemusí spĺňať prísne bezpečnostné normy, aké musia
dodržiavať slovenskí chovatelia hydiny. Je štandardom, že práve pri mäsa z tretích krajín sa
ťažko určuje jeho pôvod, nie je vystopovateľné a pri jeho výrobe nie je zaručená prísna kontrola
ako v krajinách EÚ.
Ukrajinské mäso sa počas tohto roka objavilo v stravovacích zariadeniach či maloobchodnej sieti
za podstatne nižšie ceny, než sú v prípade slovenského mäsa. Slovensko je dokonca jedinou
krajinou v strednej Európe, ktorá dovolila ukrajinskému producentovi hydiny zriadiť si na našom
území prevádzku (druhú prevádzku má v Holandsku).
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spolu s Úniou potravinárov Slovenska
preto podporujú slovenských hydinárov v ich snahách o bezpečný trh a bezpečné potraviny, a to
práve v kontexte zvýšených dovozov mäsa neznámeho pôvodu z tretích krajín. „Opätovne
vyzývame spotrebiteľov na maximálnu opatrnosť pri kúpe hydinového mäsa. V časoch
potravinových afér je preto namieste ostražitosť a informovanosť. Sme ochotní maximálne
spolupracovať so štátnymi kontrolnými orgánmi, aby sme zabezpečili bezpečné potraviny na
jednotnom európskom trhu“, uviedol predseda Únie potravinárov Slovenska Stanislav Voskár.
Únia potravinárov Slovenska vyzýva aj samotných rodičov, aby sa začali viac zaujímať o pôvod
hydinového mäsa aj v školských jedálňach. Sú si rodičia istí, že ich dieťa má na obed hydinové
mäso z overeného a veterinármi kontrolovaného slovenského chovu a že hydina bola zabitá na
slovenskom bitúnku, ktorý spĺňa najprísnejšie kritériá EÚ? Spotrebiteľ sa všetky tieto informácie
musí dozvedieť priamo z etikety hydinového mäsa, kde je povinne uvedený úplný pôvod mäsa.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK