Prísne opatrenia na zabránenie šírenia pandémie na jednej strane obmedzili ubytovacie a stravovacie zariadenia
pôsobiace v cestovnom ruchu, na druhej strane potravinárske podniky zápasia s poklesom počtu pracovnej
sily, pričom im narastajú objednávky zo strany obchodnej siete. Potravinárska komora Slovenska sa preto
spojila s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska. Spoločne vytvorili jednoduchý nástroj, ktorým sa budú
vzájomne informovať o počte pracovníkov, ktorých majú hotelieri a majitelia reštaurácií k dispozícií a na
druhej strane ich spojíme s potravinárskymi podnikmi, ktoré potrebujú pracovnú silu či už do výroby, alebo
logistiky.
Vyzývame preto všetky potravinárske prevádzky, aby nahlasovali počet chýbajúcich kapacít v logistike a vo výrobe
a na druhej strane ubytovacie a stravovacie prevádzky, či už hotely, reštaurácie alebo iné zariadenia, aby nahlásili
počet zamestnancov, ktorých môžu uvoľniť na prácu v potravinárskych podnikoch. Výhodou je, že zamestnanci
v hoteloch a reštauráciách sú držiteľmi zdravotných preukazov, ktoré sú na prácu v potravinárskej výrobe
nevyhnutné.
Zároveň zamestnávateľom pomôžeme aj v príprave potrebných dokumentov na právne ošetrenie dočasného
pridelenia zamestnancov, aby boli dodržané pracovnoprávne predpisy.
Sme veľmi radi, že do spoločnej iniciatívy Potravinárskej komory Slovenska a Asociácie hotelov a reštaurácií
Slovenska sa zapojili aj ďalšie organizácie:
- Zväz spracovateľov mäsa
- Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora
- Slovenský mliekarenský zväz
- Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov
- Únia potravinárov Slovenska
- a ich členské organizácie.
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska je dobrovoľnou, nepolitickou, záujmovou a odbornou organizáciou,
ktorej cieľom je obhajovať spoločné záujmy členských subjektov voči orgánom štátnej správy a iným organizáciám,
zvyšovať ich profesionálnu prestíž, ovplyvňovať verejnú mienku a názory riadiacich orgánov cestovného ruchu v
štátnej správe a samospráve na slovenské hotelierstvo, gastronómiu a cestovný ruch.
Kontakt: Marek Harbuľák, generálny manažér, harbulak@ahrs.sk, +421 911 262 177
Potravinárska komora Slovenska< je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi
firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov
potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií.
Hlavným poslaním Potravinárskej komory Slovenska je podpora rozvoja legislatívy, konkurencieschopnosti
priemyslu, ochrana spotrebiteľa a životného prostredia, kvalita a bezpečnosť výrobkov, trvale udržateľný
rozvoj a v neposlednom rade tiež zdravý životný štýl. Zdravý životný štýl v našom ponímaní predstavuje
vyvážená výživa, vyvážený príjem a výdaj energie, fyzická aktivita a zdravie.
Potravinárska komora Slovenska pôsobí v Slovenskej republike od septembra 2002. Najdôležitejšou prioritou, ku
ktorej smerujú všetky naše aktivity, je ochrana spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu, a to nielen
v Slovenskej republike, ale v rámci celej Európskej únie.
Kontakt: Jana Venhartová, riaditeľka, venhartova@pks.sk, +421 903 468 149, +421 2 444 500 45