Potravinári a hotelieri sa dohodli na vzájomnej spolupráci

Bratislava 19. marca 2020 – Potravinári a hotelieri sa spojili za dobrú vec – budú spoločne reagovať na problémy, ktoré vyvstali v súvislosti s ochorením súvisiacimi s novým koronavírusom COVID-19.

Prísne opatrenia na zabránenie šírenia pandémie na jednej strane obmedzili ubytovacie a stravovacie zariadenia pôsobiace v cestovnom ruchu, na druhej strane potravinárske podniky zápasia s poklesom počtu pracovnej sily, pričom im narastajú objednávky zo strany obchodnej siete. Potravinárska komora Slovenska sa preto spojila s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska. Spoločne vytvorili jednoduchý nástroj, ktorým sa budú vzájomne informovať o počte pracovníkov, ktorých majú hotelieri a majitelia reštaurácií k dispozícií a na druhej strane ich spojíme s potravinárskymi podnikmi, ktoré potrebujú pracovnú silu či už do výroby, alebo logistiky.

Vyzývame preto všetky potravinárske prevádzky, aby nahlasovali počet chýbajúcich kapacít v logistike a vo výrobe a na druhej strane ubytovacie a stravovacie prevádzky, či už hotely, reštaurácie alebo iné zariadenia, aby nahlásili počet zamestnancov, ktorých môžu uvoľniť na prácu v potravinárskych podnikoch. Výhodou je, že zamestnanci v hoteloch a reštauráciách sú držiteľmi zdravotných preukazov, ktoré sú na prácu v potravinárskej výrobe nevyhnutné.

Zároveň zamestnávateľom pomôžeme aj v príprave potrebných dokumentov na právne ošetrenie dočasného pridelenia zamestnancov, aby boli dodržané pracovnoprávne predpisy.

Sme veľmi radi, že do spoločnej iniciatívy Potravinárskej komory Slovenska a Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska sa zapojili aj ďalšie organizácie:


Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska je dobrovoľnou, nepolitickou, záujmovou a odbornou organizáciou, ktorej cieľom je obhajovať spoločné záujmy členských subjektov voči orgánom štátnej správy a iným organizáciám, zvyšovať ich profesionálnu prestíž, ovplyvňovať verejnú mienku a názory riadiacich orgánov cestovného ruchu v štátnej správe a samospráve na slovenské hotelierstvo, gastronómiu a cestovný ruch.

Kontakt: Marek Harbuľák, generálny manažér, harbulak@ahrs.sk, +421 911 262 177


Potravinárska komora Slovenska< je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií.

Hlavným poslaním Potravinárskej komory Slovenska je podpora rozvoja legislatívy, konkurencieschopnosti priemyslu, ochrana spotrebiteľa a životného prostredia, kvalita a bezpečnosť výrobkov, trvale udržateľný rozvoj a v neposlednom rade tiež zdravý životný štýl. Zdravý životný štýl v našom ponímaní predstavuje vyvážená výživa, vyvážený príjem a výdaj energie, fyzická aktivita a zdravie.

Potravinárska komora Slovenska pôsobí v Slovenskej republike od septembra 2002. Najdôležitejšou prioritou, ku ktorej smerujú všetky naše aktivity, je ochrana spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu, a to nielen v Slovenskej republike, ale v rámci celej Európskej únie.

Kontakt: Jana Venhartová, riaditeľka, venhartova@pks.sk, +421 903 468 149, +421 2 444 500 45